NTA 8220 Inspectie: Brandrisico bij elektrisch materiaal

Door periodiek uw elektrische installaties en materieel te laten inspecteren kunt u het risico op brand drastisch verminderen. De NTA 8220 inspectie is een keuring die gericht is op de brandveiligheid van uw elektrische installaties en arbeidsmiddelen. De NTA 8220 is een goede aanvulling op de algemenere richtlijnen NEN 3140 en de NEN 3140 periodieke inspectie. 

Hartelijk dank! U ontvangt u checklist in de mail!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Wij scoren een 4,6 op Trustpilot
Wij zijn aangesloten bij

Op deze pagina leest u wat een NEN 1010 opleveringsinspectie is, wat het belang is van deze inspectie, wie de inspecties mag uitvoeren en wat de kosten zijn die hieraan verbonden zijn.

Wat is een NTA 8220 inspectie?

De NTA 8220 inspectie is een keuring gericht op de brandveiligheid bij elektrische installaties en arbeidsmateriaal. Het risico op brand door elektrische installaties en arbeidsmiddelen is altijd aanwezig. Door installaties en keuringen volgens de richtlijnen van het NTA 8220 te laten uitvoeren, kan het brandrisico van elektrisch materieel worden beoordeeld. Met deze informatie kunt u, indien nodig, vervolgens maatregelen nemen om de installatie en/of arbeidsmiddelen veiliger te maken.

In de NTA 8220 wordt beschreven hoe het brandrisico van elektrische installaties en arbeidsmiddelen kan worden beoordeeld, hoe dit gerapporteerd dient te worden en aan welke voorwaarden een inspecteur dient te voldoen.

De NTA (Nederlands Technische Afspraken) is vastgelegd door het NEN. Deze richtlijnen zijn te bestellen op de website van het NEN.

De NTA 8220 inspectie in een notendop

  • Inspectie gericht op brandveiligheid van elektrische installaties en arbeidsmateriaal
  • Niet verplicht, wel polisvoorwaarde
  • Geen vervanging van de NEN 3140

Wettelijke verplichting NTA 8220 inspectie

Het is niet wettelijk verplicht om uw installatie volgens de normen van de NTA 8220 te laten keuren. In de praktijk nemen verzekeraars de inspectie wel vaak op in de polisvoorwaarden van een brandverzekering. Voorheen werd er gevraagd naar een NEN 3140 inspectie vanuit een brandverzekering. Nu wordt er gevraagd naar een NTA 8220 inspectie als aanvulling op de NEN 3140. 

Geen vervanging van de NEN 3140

De NTA 8220 is geen vervanging van de NEN 3140. Waar de NEN 3140 een bredere kijk geeft op het functioneren van installaties, is de NTA 8220 een richtlijn en protocol dat specifiek gericht is op het vaststellen van brandrisico’s binnen een elektrische installatie. Omdat de NEN 3140 andere risico’s beoordeeld zoals gezondheid, veiligheid en welzijn, is de NTA 8220 vaak een goede aanvulling op de NEN 3140 inspectie.

Wie mag de NTA 8220 uitvoeren?

Een NTA 8220 opleveringsinspectie mag enkel worden uitgevoerd door opgeleide en gecertificeerde inspecteurs. De inspecteur voert de NTA 8220 inspectie uit en stelt een professionele en betrouwbaar inspectierapport op om de brandveiligheid van uw installatie vast te stellen. 
SCIOS heeft een certificeringsregeling (scope 10) opgesteld voor inspectiebedrijven. Hierin worden bepaalde kwalificatie-eisen beschreven waaraan bedrijven moeten voldoen wanneer zij inspecties uitvoeren volgens de NTA 8220 richtlijnen.

Maar Tesko Inspecties gaat verder. Wij begrijpen dat tijd die worden geïnvesteerd in het laten verrichten van de inspecties vaak een kostbare noodzaak is. Daarom ondersteunen wij in een snelle en effectieve voorbereiding voor aanvang van de inspectie. Hierdoor verloopt een inspectie efficient en bespaart u op kosten. Download direct de checklist hieronder.
Hartelijk dank! U ontvangt u checklist in de mail!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wat kost een NTA 8220  Inspectie?

Bij het bepalen van de kosten voor een NTA 8220 inspectie wordt er gekeken naar een aantal verschillende factoren. De totale bruto oppervlakte (BVO) van de te inspecteren locatie wordt berekend om een globale prijs te kunnen vaststellen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de toepassing van de installatie (industrieel, kantoor, gebouw, etc.) en het aantal verdeelinrichtingen van de installatie (hoofdverdelers en onderverdelers). 

Prijsopgave aanvragen